Ontspanning

Boerebrulloft Joure

De Boerenbruiloft is een (meestal nagespeelde) huwelijksplechtigheid. De trouwplechtigheid is helemaal in de Friese taal en klederdracht. Vanuit het centrum rijdt de uitgedoste bruidsstoet in beschilderde sjezen (hoog tweewielig rijtuig, getrokken door een Fries paard) naar het park Herema State, waar de inzegening plaatsvindt. Het bruidspaar rijdt voorop en is duidelijk te herkennen, want paard en zweep zijn versierd.
Na de plechtigheid is er feest met Friese traditionele muziek, brandewijn en cadeaus voor het bruidspaar (meestal wordt er ook vee cadeau gedaan, omdat het bruidspaar 'boer en boerin' worden). Wanneer alle gasten aan de bruidstafel zitten strooit de bruid bruidsuikertjes en lovertjes naar de kinderen in de buurt als teken van afscheid van haar jeugd. Dan begint de maaltijd. Als publiek kun je ook mee-eten van de 'prom-en-böle', een gerecht gemaakt van geweekt, gekruid brood met kaneel en suiker. Bij de aanwezige kramen is ook ander eten en drinken te krijgen.
Ondertussen kun je kijken naar oude dansen. Na de maaltijd is er een harddraverij op ongezadelde Friese paarden, dwars door het dorp. De dag eindigt met een ringsteekwedstrijd: vanuit de sjees doen de vrouwen en mannen hun best zoveel mogelijk ringen te steken. De wedstrijd wordt afgesloten met een ereronde van alle deelnemers in hun sjezen, waarbij de zwepen versierd zijn met gekleurde linten.
Internet: www.boerebrulloft.nl
Wanneer: vierde woensdag in juli
Vanaf Skuzum met de auto: 35 kilometer, dus ongeveer 25 minuten

Flaeijelfeest, oogst- en dorsfeest

Het Flaeijelfeest is een groot oogst- en dorsfeest, dat in 2004 voor de achtentwintigste keer wordt gevierd. Flaeijel is het Friese woord voor dorsvlegel. Het is een festijn om niet te missen als je interesse hebt in het vroegere leven op het platteland. Het feest bestaat uit een boerenoptocht met antieke landbouwwerktuigen en andere voertuigen uit 'grootmoeders tijd'. De deelnemende voertuigen worden getrokken door paarden. De stoet trekt door de dorpen Oude- en Nieuwehorne naar het feestterrein. Op het feestterrein is nog veel meer van het oude boerenleven te aanschouwen, zoals een smidse, een plaggenhut en een boerenhuis.
Ook zijn er zeer unieke stoomlocomobielen, die een dorsmachine en een houtzagerij aandrijven. Of je kunt bekijken hoe het dorsen (vlegelen) vroeger met de hand gebeurde. Dit alles wordt feestelijk opgeluisterd door oude kermisattracties, oude volksdansen en liedjes, kampioenschappen ringrijden om de zilveren flaeijel en Flaeijelhingjen (wie het langst kan hangen aan een dorsvlegel). Er zijn ook activiteiten speciaal voor kinderen opgezet. Zo is er een poppentheater, een stoomtreintje en zijn er oude kinderspelen, zoals koekhappen, hoepelen, bliklopen en spijkerpoepen. En als je je fiets bij je hebt, kun je die gaan versieren.
Adres: Oude- en Nieuwehorne
Informatie: www.flaeijel.knoop.nl
Wanneer: laatste zaterdag van september
Vanaf Skuzum met de auto: 55 kilometer, dus ongeveer 40 minuten

Heamieldagen, oogstdankfeest in Bolsward

De Heamieldagen worden gehouden na het binnenhalen van de laatste snee hooi. Het is oorspronkelijk een oogstdankfeest van de boeren uit Bolsward en omgeving. Tijdens de Heamieldagen neemt de hooikoningin, met haar twee hofdames, het bestuur van de burgemeester over en is het enkele dagen feest. Er is een kermis in de binnenstad en er wordt een internationaal dansfestival gehouden. In het centrum is straattheater te zien en er is een wedstrijd ringrijden met paard en sjees. Heamiel betekent hooimaaltijd. Een heamiel bestaat uit rijst met rozijnen, bruine suiker en brandewijn. Op donderdag rond 12 uur kun je aan de heamiel deelnemen in de tent achter het stadhuis (opgeven vanaf 10 uur). Er zijn gedurende de feestdagen speciale kinderactiviteiten, waaronder een vrijmarkt. De feestdagen worden afgesloten met een groot vuurwerk.
Wanneer: elke laatste volle week van juni van woensdag-zaterdag (in 2004 van 23 tot en met 26 juni)
Vanaf Skuzum met de auto: 10 kilometer, dus ongeveer 12 minuten

Sint-Piterfeest

Het dorp Grou kent een feest dat eeuwenoud en uniek is in Nederland, het Sint-Piterfeest. In plaats van Sint-Nicolaas komt hier ieder jaar op de zaterdag voor 21 februari Sint-Piter aan. Dan staat het hele dorp aan de kade om Sint-Piter en zijn knecht welkom te heten. De oorsprong van het Sint-Piterfeest ligt in een ver verleden. Al voor de invoering van het christendom werd het gevierd als lentefeest. De vroegere Sint-Piter was een heel andere figuur dan de bisschop van nu. Hij droeg een duffelse jas waarop fruit en snoepgoed bevestigd was. De kinderen mochten dit eraf halen wanneer Sint-Piter hun huis binnenkwam. Ook droeg hij een ketting aan zijn voet om met het geratel de wintergeesten te verdrijven en de vegetatie op te wekken. Met de kerstening is het lentefeest omgedoopt tot Sint-Piterfeest, vernoemd naar de apostel Petrus, beschermheilige van de vissers en schippers.
Er doen ook andere verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis. In een van de verhalen wordt beschreven hoe Sint-Piter zijn beroemde broer Sint-Nicolaas in december vergezelde op een van zijn reizen naar Nederland. Ter hoogte van Jirnsum, bij de afslag naar Grou, kregen zij echter ruzie en vertrok Sint-Nicolaas met de geschenken naar Leeuwarden. Sint-Piter ging terug naar Spanje, verzamelde daar presentjes en ging terug naar Grou, waar hij op 21 februari aankwam. Het feest wordt nog ieder jaar volop gevierd, compleet met cadeautjes, pepernoten, chocoladeletters, Sint-Piterliedjes en het Sint-Pitersprookje. Sint-Piter wordt verwelkomd op de kade bij Hotel Oostergoo. Vervolgens wordt hij toegesproken op 'it Grien' door de burgemeester en toegezongen door kinderen en volwassenen. Hierna volgt een rit door het dorp, vergezeld door muziekkorps en kleuters, 's Middags is er weer een optocht door het dorp, dan alleen met muziekkorps. Aan het eind van de middag bezoekt Sint-Piter een instuif voor de allerkleinste peuters.
Informatie: VW Grou, telefoon 0566-621333
Wanneer: zaterdag voor 21 februari om 10.30 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 36 kilometer, dus ongeveer 30 minuten

Skûtsjesilen

Het skûtsjesilen is een traditionele race tussen originele platbodems, vroeger gebruikt als vrachtschepen. Vroeger waren de schepen geladen met turf, mest en andere ladingen die tot vlakbij de boerderijen gebracht werden. Hiervoor moesten de schepen in ondiepe vaarten kunnen varen, vandaar dat ze lang en plat waren. Deze skûtsjewedstrijden vonden vaak plaats in perioden dat er weinig werk voor de schippers was. Met de komst van de benzinemotor liep de belangstelling voor het skûtsjesilen terug en verdwenen er vele skûtsjes. Door enkele fanatiekelingen wordt de traditie instandgehouden en tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt het skûtsjesilen weer op zijn rechtmatige plaats op de Friese zeilkalender gezet.
Tegenwoordig is het een bloeiend evenement. Op tien plaatsen in Friesland zijn elf skûtsjewedstrijden waaraan veertien skûtsjes meedoen. Elke dag, elf dagen lang, is er een wedstrijd. De schippers strijden om de zilveren skûtsje en de eer. Voor informatie over puntentelling en een dagelijks wedstrijdverslag surf je naar hun website. Goeie kijkplaatsen zijn: Grou bij Tijnje, Veenhoop Drachten bij Lesicht, Earnewald bij Zandmeer, Terheme bij de pier, Langweer bij het strand van het dorp. Stavoren op de IJsselmeerdijk, Woudsend op de Indijk, Elahuizen: de oever voor het dorp. Lemmer: de pier bij het strand, Sneekermeer op het starteiland.
Adres: op 10 plaatsen in Friesland
Internet: www.skutsjesilen.nl
Wanneer: juli/augustus, altijd in de eerste twee weken van de bouwvakvakantie van Noord-Nederland; start wedstrijd om 14 uur
Vanaf Skuzum met de auto: naar Tijnje 52 kilometer, dus ongeveer 50 minuten, naar Earnewald 55 kilome-ter, dus ongeveer 45 minuten, naar Terherne 37 kilometer, dus ongeveer 35 minuten, naar Woudsend 30 kilometer, dus ongeveer 25 minuten en naar Ealhuizen 30 kilometer, dus ongeveer 30 minuten.

Muziekfestival Julianapark Bolsward

Muziek door jong talent en professioneel. In alle genres voor jong en oud. En dat in een prachtig Julianapark (1913) als decor. Mooier kan het toch niet !
www.stichtingbop.nl

Heechspanning Hemelvaartsdag

Een toonaangevend Straattheaterfestival met muziek, dans, theater en een vrijmarkt. Een bijzondere dag in een mooi watersportdorp in Súdwest Fryslân.
www.heechspanning.nl

Elfsteden Oldtimer Rally langs de Friese steden

Spektakel verzekerd! Er rijden de gehele dag meer dan 400 historische auto's en circa 200 historische motoren van stad naar stad. De Elfsteden Oldtimer Rally begon in 1984 op bescheiden wijze en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste ééndaagse oldtimer evenement van Europa.
www.elfstedenoldtimerrally.nl

Ballonfeesten Joure

Joure geldt sinds 1986 als hét balloncentrum in het noorden van ons land. Vooral tijdens mooie zomeravonden, maar eigenlijk in ieder jaargetijde, zijn de kleurige ballonnen niet meer weg te denken uit het luchtruim van Skarsterlân. De VVV/ANWB Joure (tel. 0513-416030) verzorgt de boekingen van ballonvaarten. Tijdens de Friese Ballonfeesten gaan iedere avond 35 ballonnen de lucht in. Op de zondag is er een Oldtimerdag. Eind juli.
www.ballonfeesten.nl

Sneekweek

Grootste zeilevenement op Europese binnenwateren met zeilwedstrijden, hardzeildag, veel muziek, straattheater, maar boven alles gezelligheid. Rond eerste week van augustus.
www.sneekweekgids.nl

Bolletongersdei Bolsward

Kermis, markt en ringrijden. Een jaarmarkt met een agrarische tintje. Bolle-'donderdag' was vroeger de markt waar boeren en hun vrouwen de laatste inkopen voor de winter gingen doen. Nu, natuurlijk in een modern jasje! Rond 1 oktober.
www.bolletongersdei.nl

Meer evenementen in Friesland

Elfmerentocht
Nationale molendagen
Campina open boerderijdagen
Fiets Elfstedentocht
Straatfestival Leeuwarden
Kinderboerderijenweekend
Muziekfestival Schiermonnikoog
Oerol Terschelling
PC Kaatsen Franeker
IFKS Skûtsjesilen