Ontspanning

Houtzaagmolen 'De Rat'

Bij het betreden van 'De Rat' komt de geur van versgezaagd hout je tegemoet. Hier ervaar je het oude ambacht zoals dat al drie eeuwen wordt beoefend. 'De Rat' is een van de weinige houtzaagmolens in Nederland die nog volop in productie is. Dagelijks worden er boomstammen verwerkt tot planken en balken, helemaal op windkracht. De vakkennis van de molenaar is hierbij uiteraard bepalend voor het hele houtzaagproces. Moet er wat meer zeil bij ..? Ietsje op de wind kruien ..? De molenaar legt je graag uit waar het allemaal om draait.
Adres: Sneekerpad 16, IJlst
Internet www.zwfriesland.nl/derat
Open: elke zaterdag van 9-17 uur, mei-september ook woensdag, donderdag en vrijdag van 12-17 uur; groepen op afspraak
Vanaf Skuzum met de auto: 20 kilometer, dus ongeveer 17 minuten

Scheepswerf Piersma/ Bezoekerscentrum De Helling

Bezoekerscentrum De Helling laat zien hoe vroeger, meer dan 300 jaar lang, met houten palingaken paling vanuit Friesland naar Londen werd gezeild. Verder zie je hoe de typisch Friese, houten schepen gebouwd worden en is er een hoop te zien over de geschiedenis van de vele oude Friese jachtwerven. Een aantal keren per dag kun je vanuit het bezoekerscentrum een bezoek brengen aan de werkvloer van scheepswerf Piersma en zien hoe daar platbodemjachten nog helemaal volgens traditie gebouwd en gerestaureerd worden. Voor kinderen zijn er in De Helling bouwplaten, touwwerk en ander doemateriaal.
Adres: It eilan 6, Heeg
Internet: www.dehelling.info
Open: 1 juni-1 oktober: zaterdag 13-17 uur; mei en zomervakantie: woensdag-vrijdag 13-17 uur; buiten de openingstijden op afspraak
Vanaf Skuzum met de auto: 22 kilometer, dus ongeveer 25 minuten

IJsboerderij Fan't Famke

Op deze boerderij wordt op verantwoorde wijze vers 'boerderij-ijs' gemaakt van natuurlijke ingredi├źnten in verscheidene smaken. Je kunt het proces van het ijsbereiden komen bekijken (op afspraak). Ook is er een boerderijwinkeltje en een terras waar je kunt genieten van een boerensorbet, milkshake, schepijs of gewoon een beker melk of karnemelk. Het terras is een prima plek om even te pauzeren tijdens een fiets- of skeelertocht door natuurgebied 'De Petten'.
Adres:Heawei 1, Augustinusga
Internet http://go.to/ffamke
Open: ijsbereiden op afspraak; boerderijwinkel en terras 1 mei-1 oktober: dagelijks vanaf 11 uur; zondag alleen open voor ijsverkoop
Vanaf Skuzum met de auto: 80 kilometer, dus ongeveer 60 minuten

Planetarium Eise Eisinga

Het hele zonnestelsel in je woonkamer, kan dat? In Franeker wel. Tussen 1774 -1781 bouwde Eise Eisinga zijn hele woonkamer om tot een bewegend model van het zonnestelsel. Het is nu het oudst werkende planetarium ter wereld. Alle planeten, sterren, zon en maan bewegen precies zoals in de werkelijkheid. En dat doen ze na ruim 220 jaar nog steeds! Het zonnestelsel wordt aangedreven door een raderwerk van houten hoepels en schijven met meer dan 10.000 spijkers als tanden. Natuurlijk kun je ook alles te weten komen over hoe het zonnestelsel en het heelal er nu uitzien.
Adres: Eise Eisingastraat 3, Franeker
Internet www.planetarium-friesland.nl
Open: hele jaar dinsdag-zaterdag 10-17 uur, zondag van 13-17 uur; 1 april-31 oktober ook op maandag 13-17 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 26 kilometer, dus ongeveer 25 minuten

Ir. D.F. Woudagemaal

Vanuit Lemmer wordt het Friese boezemwater op peil gehouden. Net buiten het dorp staat het Ir. D.F.Woudagemaal, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Als de waterstand zo hoog is dat de natuurlijke afvloeiingen bij Harlingen, Nieuwe Zijlen en Zoutkamp en het elektrisch gemaal bij Staveren het niet meer aankunnen, komt ook het Woudagemaal in werking. Dan gaan de vier gitzwarte stoommachines en de enorme vliegwielen draaien. De acht pompen, die door de stoommachines worden aangedreven, kunnen per dag ongeveer 6 miljoen kubieke meter water verplaatsen. Daarmee kan het hele Sneekermeer in twee dagen worden leeggepompt. Het gemaal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, omdat het symbool staat voor de Nederlandse waterhuishoudkunde en voor het stoomtijdperk. Ook de architectuur van het Woudagemaal is bijzonder, gebaseerd op idee├źn van de architect Berlage. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant zijn eigenschappen van de Amsterdamse School herkenbaar.
Adres: Gemaalweg 6, Lemmer
Informatie: VVV IJsselmeergebied telefoon 0900-5400001
Internet: www.woudagemaal.nl
Open: informeer telefonisch of kijk op de website
Vanaf Skuzum met de auto: 50 kilometer, dus ongeveer 35 minuten

Miniatuurpark Appelscha

In dit park zie je de meest beroemde gebouwen en bijzondere dingen van Groningen, Friesland en Drenthe in het klein. Ook de Waddeneilanden zijn nagemaakt. Tussen alles door rijden autootjes en treintjes en er varen kleine schepen. Zo kom je van alles te weten over het hoge noorden van ons land. Er is een gratis boemeltrein die je meeneemt op een reisje rondom het park, zodat je alles nog eens vanuit de trein kunt bekijken.
Adres:Boerestreek 7a, Appelscha
Open: vanaf 12 april dagelijks van 9.30-17 uur, juli en augustus dagelijks 9.30-18 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 80 kilometer, dus ongeveer 60 minuten

De ontdekkingsreis in Aeolus

Een flitsende ontdekkingsreis in de wereld van de techniek en energie kan worden gemaakt in het technisch doe-centrum Aeolus in Sexbierum. Bouw 'n brug, speel een spel, sta stijf van verbazing, lach je rot. Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 11.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur. Adres: Hearewei 24a, 8855 AZ Sexbierum, telefoon 0517 591144. Meer informatie op www.aeolusfriesland.nl.