Ontspanning

Polsstokverspringen/fierljeppen

Polsstokverspringen – in het Fries fierljeppen -- is een traditionele Nederlandse sport en eigenlijk één van de meest complexe atletiekvormen van dit moment. Goede fierljeppers zijn echte atleten met een excellent ontwikkelde kracht en coördinatie. Kenmerken van het polsstokverspringen/fierljeppen zijn de gemoedelijke sfeer waarin de sport beoefend wordt en de natuurlijke omgeving waarin het plaatsvindt. Tip: er wordt nogal wat van je fysieke gevraagd. Voor ouderen en minder sportieve personen is een dagje fierljeppen eigenlijk niet zo geschikt.
Het maken van een fierljepsprong bestaat uit verschillende onderdelen, die gezamenlijk moeten leiden tot een goede afstand. De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen. Een bezoek aan één van de vele fierljepwedstrijden in het zomerseizoen is de moeite waard, vooral uit oogpunt van gezelligheid.

Ga zelf de uitdaging van het fierljeppen aan. Het is in één dag[deel] te leren en een leuke groepsactiviteit. Een hele enthousiaste man is Jimmo Smit, Hegeterp 10, 8831 XT Winsum, telefoon 0517 342480. Winsum ligt op een klein half uur met de auto: naar Bolsward, dan de N359 naar Leeuwarden en er is een afslag Winsum. Kosten 100 euro voor de eerste tien deelnemers, € 5  per persoon voor de rest.
Lunchen of dineren kan in Cafe De Trijesprong, Skans 1, 8831 XS Winsum [0517 341 232]. Contact: Lieuwe of Petra. Ze hebben een arrangement: inclusief fierjleppen voor € 25  per persoon.

Kitesurfen

De beginnerscursus voor één tot vier personen met één instructeur is erop gericht elke startende kitesurfer de instap in deze fascinerende sport gemakkelijker en veiliger te laten maken. Zoals bij al onze cursussen kun je zelf in overleg met Northwest Kitesurfing het aantal lesuren samenstellen. Wij adviseren voor de beginnerscursus drie a vier lesuren.
De cursus is verdeeld in twee modules: een korte theorie en daarna praktijk op en bij het water. In het theoriedeel wordt behandeld wat het windvenster is, hoe de kite op te pompen, lijnen te bevestigen, de werking van de veiligheidssystemen en waar je allemaal op moet letten qua weer en locatie. In het praktijkdeel leer je starten, controleren en besturen van de kite in het windvenster, body draggen [met je kite gecontroleerd in het water verplaatsen], herstart [relaunch] van de kite en natuurlijk de waterstart.
Na afloop van de cursus ontvang je een kitesurfpas [Vorderingenstaat Watersportverbond of VDWS License card] met daarop ingevuld de onderdelen/competenties, die je tijdens de beginnerscursus voldoende bleek te beheersen. Met deze pas is het mogelijk vervolgcursussen te volgen om de vaardigheden verder te verbeteren. De kitelessen van NorthWest Kitesurfing zijn altijd inclusief materiaal, wetsuit, trapeze en kitesurfpas.
Kosten: € 39 per persoon per uur met In Nije Dei-korting.
Contact: Marcus Schlûter, Trasmolen 37, 8754 GL Makkum
06 20135944

Wadlopen

Wadlopen is mogelijk vanaf een aantal vertrekpunten in het noorden. Vanuit Idsegahuizum is meedoen met het Wadloopcentrum Fryslân de beste optie. Andere organisaties vertrekken vanuit Groningen en dat is een eind rijden.
Wadloopcentrum Fryslân is een goed bekend staande niet-commerciële organisatie. Ze verzorgt al meer dan 40 jaar ongeveer 130 tochten per jaar in het hele waddengebied onder leiding van 50 ervaren gidsen voor 7.000 deelnemers.
Meer informatie op www.wadlopen.net
De meeste tochten vertrekken vanuit Café De Kalkman, Dykstrjitte 2, 9141 TJ Wierum [tel. 0519-589351]. Dat is 75 km rijden, ongeveer één uur en een kwartier.
Het verzamelpunt voor de tochten naar Ameland is op de veerdam nabij Holwerd in restaurant Land- en Zeezicht. Dat is pakweg 70 km rijden, ongeveer een uur.

Tochten

Engelsmanplaat om 15.00, kosten € 10
De tocht gaat hier en daar door slik, het merendeel van de ondergrond is echter zanderig en hard. De lengte is ca 12 km en duurt [heen en terug] ongeveer 4 uur, inclusief een rustpauze op de plaat. De minimale leeftijd voor deelname is 14 jaar.

Ameland om 15.30 uur, kosten € 22,50 inclusief de bootreis
De ongeveer 10 km lange tocht wordt in ca. 3 uur gelopen. Het eerste uur is pittig vanwege slik, de rest van de tocht wordt over hardere grond gelopen. De boot voor de terugvaart vertrekt om 20.30 uur vertrekt. Dat betekent één à twee uur op eigen initiatief wandelen of [tegen geringe betaling] met een strandkar naar het strandpaviljoen bij Buren of bij Nes worden gebracht. De minimale leeftijd is 14 jaar.

Eilanderbulttocht om 16.30 uur, kosten € 10
Deze zwerftocht over het wad tussen de Engelsmanplaat en Schiermonnikoog heeft een educatief karakter en gaat vooral over harde zandbodem en hoge zandplaten, doorsneden met geulen en prielen. De tocht is ca. 7 km lang en duurt ongeveer 2,5 uur. De minimum leeftijd is 10 jaar.

Bootverhuur

Zeilboten
Waterslag Bootverhuur
Reinder de Valk en Steven Koordes
De Jister 7, 8745 GM Makkum, 06 50978535
www.waterslag-bootverhuur.nl

Fryslan Sloepverhuur Makkum en Idsegahuizum.
Kunt u ook zo genieten van een zonnige dag op het water? Er gaat toch niets, of in ieder geval niet veel, boven het varen in een luxe sloep, met heerlijke catering aan boord, mooie weidse uitzichten, een heerlijk zonnetje en prettig gezelschap?
Wij beschikken over 4 sloepen die maximaal 30 personen kunnen vervoeren ..... ideaal voor een bedrijfsuitje met een goed gevulde picknickmand. Onze sloepen zijn ideaal voor al uw privé uitjes en zakelijke bijeenkomsten. De mooiste plekjes van Friesland ontdekken. Bij Fryslan sloepverhuur Makkum zit u direct op de Friese kanalen en meren
Meer informatie: Fryslansloep, Dorpsweg 4, 8754 JH Idsegahuizum, 06 5366 5564, info@fryslansloep.nl

Kajaks
Idsegahuizum is niet één van de elf steden van Friesland en dus hebben Paping, Angenent en Van Benthem geen goede herinneringen aan de passage van ons dorp, maar er is wèl water. Om precies te zijn de Kleine Zijlroede, die aan de ene kant doodloopt en aan de andere kant uitkomt in het kanaal dat Makkum [en het IJsselmeer] verbindt met de Friese meren. Vakantieverblijven 't Anker heeft een steiger aan de Kleine Zijlroede die we altijd mogen gebruiken.
Iedere vrijdagmiddag kun je een kano huren voor de halve prijs!!!! Kom erachter hoeveel plezier je kunt hebben op het water en bekijk de omgeving van Skuzum eens vanuit kikkerperspectief..... Graag reserveren via whats-app, de mail of Jan of Hinke Goemaat op 06 4642 2235.
Canadese kano
 halve dag (3 uren) € 10, vijf  uren € 15 en  een hele dag tot 21:30 uur € 20.
Sit on top kajaks
 halve dag (3 uren) € 5, vijf uren € 7,50 en een hele dag tot 21:30 uur €10.

Kanoën en rode poon roken
Kanoën in Wolsum [een kwartiertje hier vandaan]. De mevrouw heet Joke en is van Kootje bij de Brug Kano- en Roeibootverhuur en Theetuin aan het water. Kanoën is zeker te doen, rode poon roken was wat erg prijzig.
Wolsumerketting 5, 8774 PK Wolsum
0515 569908

Zeilscholen voor de jeugd
De meeste zeilscholen hanteren een minimumleeftijd van 7 of 8 jaar.
Stekelbaarsje Jeugdzeilschool
Mardyk 21, 8581 KG Elahuizen [0514 602728] -- www.stekelbaarsje.nl
afstand van Skuzum: 28 km, 36 minuten volgens de routeplanner
Zeilcentrum Allemansend
Mardyk 7, 8581 KG Elahuizen [0514 604080] -- www.allemansend.nl
afstand van Skuzum: 28 km, 36 minuten volgens de routeplanner
Zeilschool It Beaken
It Eilan 65, 8621 CT Heeg [0515 442258] -- www.it-beaken.nl
afstand van Skuzum: 22 km, 32 minuten volgens de routeplanner
Zeilinstituut De Bird
De Burd 19, 8621 JX Heeg [0515 442844] -- www.debird.nl
afstand van Skuzum: 22 km, 32 minuten volgens de routeplanner
Jeugdzeilschool Us Untwijk
Greate Sudein 3, 8624 TV Uitwellingerga [0515 559353]
afstand van Skuzum: 24 km, 27 minuten volgens de routeplanner
Zeil- en Surfschool Neptunus
Masterseind 12, 8523 NK Idskenhuizen [0513 431603] -- www.zeilschool/neptunus.nl
afstand van Skuzum: 36 km, 36 minuten volgens de routeplanner
Vinea Vakanties
Zuidwesthoekweg 7, 8601 HG Sneek [0515 435000] -- www.vinea.nl
afstand van Skuzum: 18 km, 20 minuten volgens de routeplanner

Fietsen langs de Aldfaers Erfroute

Een aantal decennia geleden heeft Yde Schakel, een voorvechter van het behoud van het Friese erfgoed, verschillende bezienswaardigheden gekoppeld. Een deel daarvan heeft hij geconcentreerd in het dorp Allingawier, ongeveer 2 kilometer van Idsegahuizum. Schakel woont zelf in de Allingastate aan de rand van dat dorp. Zijn stins wordt gedomineerd door een toren, die sommigen heel mooi vinden en sommigen heel lelijk De Allingastate heeft een paar jaar geleden de prijs voor het Meest Afschuwelijke Gebouw van Friesland gekregen, maar de siepeltoren [siepel is ui] is in ieder geval origineel, hoewel iemand zich ooit heeft afgevraagd of Schakel was geïmponeerd door het Kremlin.
De museumroute toont het leven en werken van de Friese plattelandsbevolking, te zien en beleven in de vier dorpen Exmorra, Allingawier, Ferwoude en Piaam. In Allingawier is de museumboerderij De Izeren Ko te vinden, alsmede een glasblazerij, een nostalgische drabbelkoekenbakkerij, de Woord- en Beeldkerk met het scheppingsverhaal, een expositie van Grietje Huisman en een scheepswerf. In Exmorra moet u beslist het grutterswinkeltje [koop een soldaatje!] annex dorpsschooltje zien. Aap, noot, mies en een tik van de meester met het rietje komen dan weer boven. De route loopt verder langs de timmermanswerkplaats van een sterrenkundige in Ferwoude, de kerk van Gaast, het Natuurhistorisch Museum It Fûgelhûs in Piaam en Parrega. Velen pakken dan ook Workum mee.
De Aldfaers Erfroute is helaas alleen in het seizoen geopend: Allingawier van 1 april t/m 31 oktober en Exmorra, Ferwoude en Piaam van 1 mei t/m 30 september. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.aldfaerserf.nl. In Nije Dei is donateur van de Stichting. Gebruik dus de donateurskaart om gratis toegang te krijgen tot de activiteiten en bezienswaardigheden.

Wandelen op Terschelling of Vlieland

Alles wat verteld wordt over de eilanden Terschelling en Vlieland is al gezegd en nooit genoeg. Kijk op www.doeksen.nl voor nadere informatie en de vertrektijden van de boten vanuit Harlingen.

Droppings en zeilen op het IJsselmeer

Idsegahuizum is de thuishaven van de Boekanier, een fantastisch schip waarover u alle informatie kunt krijgen op www.boekanier.nl. Schipper Joop Bosshart is zeer bereid om iedereen kennis te laten maken met het IJsselmeer. Meevaren kan, maar meehelpen is gewenst. Een dropping op de IJsselmeer is een evenement om nooit te vergeten, een 'simpele' boottocht evenmin.