Ontspanning

Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman was een koopman in lompen en oud ijzer. Daarnaast heeft hij zijn hele leven getekend en geschilderd, waarmee hij beroemd is geworden. Hij verkocht nooit schilderijen, omdat hij liever wilde dat iedereen zijn werk kon zien in zijn museum. Zijn schilderijen vertellen de verhalen van oude, versleten en weggegooide spullen, die hij een nieuw leven gaf door ze op doek te zetten. Zijn werken vertellen veel over de mensen en de tijd waarin ze gemaakt zijn. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum.
Het Jopie Huisman Museum in Workum verzamelt, bewaart en exposeert tekeningen en schilderijen van de kunstschilder en oudijzerkoopman Jopie Huisman. Dagelijks komen honderden mensen uit alle delen van de wereld naar Workum om te zien en te kopen. Geen schilderijen, want Husiman wilde nooit verkopen en het museum dus ook niet. Alle informatie op www.jopiehuismanmuseum.nl.
Adres: Noard 6, Workum
Internet www.jopiehuismanmuseum.nl
Open: april-oktober: maandag-zaterdag 10-17 uur; zondag 13-17 uur; maart.en november: dagelijks 13-17 uur; december-februari: gesloten
Vanaf Skuzum met de auto: 10 kilometer, dus ongeveer 12 minuten

Museum Stedhûs Sleat met toverlantaarn-voorstellin

Gevestigd in het oude, monumentale stadhuis van Sloten, vind je een uniek museum over de kleinste der Friese Elf Steden. Door middel van de mooie technische presentatie krijg je een heel nieuw beeld van de omgeving en haar historie. Heel bijzonder in het museum is de collectie toverlantaarns op zolder. De inrichting, afbeeldingen en moderne presentatietechnieken zorgen ervoor dat de ouderwetse magie van deze beeldprojectoren weer tot leven komt. Een aparte hoek van de zolder is ingericht als 'laboratorium', waar kinderen zelf de wondere wereld van de 'Laterna Magica' kunnen ontdekken. Regelmatig worden er toverlantaarnvoorstellingen gegeven in het museum. In de museumwinkel zijn allerlei leuke hebbedingetjes voor jong en oud verkrijgbaar.
Adres: Heerenwal 48, Sloten
pen: april tot november: dinsdag-vrijdag 11-17 uur; zaterdag en zondag 13-17 uur; november tot april; zaterdag en zondag 13-17 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 37 kilometer, dus ongeveer 30 minuten

Museum Willem van Haren

Museum Willem van Haren is gevestigd in De Heerenveense School, het centrum voor Kunst en Cultuur, waarin je onder andere een expositieruimte kunt vinden. Museum Willem van Haren gaat over de cultuurgeschiedenis van Zuidoost-Friesland. Je vindt er een spectaculaire stadsmaquette van Heerenveen anno 1830, tot leven gebracht door middel van een bijzonder multimediaspektakel. Op de 'zolder van pake' zie je een compleet nagebouwde veenarbeiderswoning. Abe Lenstra en andere Heerenveense sporthelden hebben ook een plekje gekregen op deze eregalerij. Ook is er een bijzondere beeldentuin en een museumwinkel, ingericht als een 19e-eeuwse apotheek.
Adres: Minckelersstraat 11, Heerenveen
Internet www.willemvanharen.nl
Open: dinsdag-vrijdag 11-17 uur; zaterdag en zondag 13-17 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 45 kilometer, dus ongeveer 35 minuten

Nationaal Keramiekmuseum Princessehof

Lang geleden was het museum een paleis. Er woonde toen een lieve prinses met haar hofhouding en daarom wordt het museum nu Princessehof genoemd. In het museum zijn dingen te zien die van klei zijn gemaakt: kommen en borden, kannen en kruiken, tegels en potjes van lang geleden en uit verre landen. Ook zijn er grappige beelden van kunstenaars te zien. Gastheer is Lode Lakei; hij weet alles van 'kirremiek', zoals hij zelf zegt. Voor kinderen is er de KinderKijkKast en er zijn leuke speurtochten door het museum en speciale activiteiten op woensdag en in de vakanties. En voor een kinderkleipartijtje kun je ook in het Princessehof terecht.
Adres: Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden
Internet www.princessehof.nl
Open: dinsdag-zondag 11-17 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 45 kilometer, dus ongeveer 40 minuten

Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Op de Afsluitdijk vlak bij de imposante spuisluizen ligt het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Op een plek waar in 1940 slag met de Duitse aanvaller werd geleverd kun je de bunkers zien waarmee de aanvallers werden tegengehouden. Zeven kazematten (bunkers) zijn ingericht in de stijl van de meidagen van 1940. Achter betonnen muren van drie meter dik zie je hoe het dagelijks leven van de militairen tijdens de mobilisatie in de stelling Kornwerderzand was. De slaapplaatsen zijn te zien en de originele telefooncentrale is weer in werking. De keuken, waar het eten voor 225 militairen gekookt werd, is in de oorspronkelijke staat hersteld en een aantal wapens is weer geplaatst. In 1921 werd besloten tot de bouw van de Afsluitdijk, de bouw die lang was tegengehouden door het Departement van Oorlog. Een eventuele vijand uit het oosten zou namelijk zo via de nieuwe Afsluitdijk de vesting Holland binnen kunnen trekken. Daarom werd er besloten om op Kornwerderzand en Den Oever een systeem van moderne verdedigingswerken te bouwen.
De Duitsers bezetten in 1940 de kazematten en bouwden er in 1943 een paar bunkers bij. Tot de capitulatie hebben de Duitsers op Kornwerderzand gezeten. En niet voor niets, want eind april 1945 stonden de Canadezen inderdaad voor de Afsluitdijk. Ook zij wilden een aanval over de dijk doen. Gelukkig was aanvallen niet meer nodig, want op 4 mei 1945 werd in Wageningen de algehele capitulatie van de Duitsers in Nederland getekend.
Adres: Kornwerderzand
Internet www.kazematkwz.nl
Open: mei-oktober: woensdag en zaterdag 10-17 uur; juli en augustus: ook op zondag 13-17 uur
Vanaf Skuzum met de auto: 12 kilometer, dus ongeveer 13 minuten

Koeienmuseum 'Bijna alles over Koeien'

Het eerste koeienmuseum van Nederland herbergt allerlei spullen met en over koeien. Je vindt er onder andere spelletjes, boeken, gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, sieraden, aquarellen, schilderijen, servies en porselein. Daarnaast kun je van alles te weten komen over de melkveehouderij van vroeger en nu. Ieder jaar wordt in het museum een speciaal thema uitgewerkt. Voor kinderen is er een leuke (en leerzame) vragenspeurtocht door het museum, compleet met videofilm. En voor de kleintjes zijn er kleurplaten en puzzels. Natuurlijk zijn er ook echte dieren, zoals geitjes, cavia's, een konijn en een echte minikoe met een kalfje!
Adres: Hoitebuorren 6, Nijemirdum
Internet www.koeienmuseum.nl
Open: juni-augustus: dinsdag-zaterdag 13.30-17 uur (in september op afspraak); groepsbezoeken op afspraak
Vanaf Skuzum met de auto: 30 kilometer, dus ongeveer 30 minuten

Kaatsmuseum

Kaatsen is in Friesland volkssport nummer één. De sport is nauw verweven met de Friese taal en cultuur. Er worden jaarlijks tussen de 1500 en 2000 wedstrijden gespeeld. In Nederland wordt er sinds het eind van de Middeleeuwen gekaatst. Over de hele wereld zijn er 50 landen waar de kaatssport wordt beoefend. Het spel wordt in de openlucht gespeeld. Een team bestaat uit drie spelers en is afwisselend het opslag- of uitslagteam. In beide posities zijn punten te behalen. Kaatsen is afgeleid van tennissen, wat onder andere blijkt uit de puntentelling. Een kaatswedstrijd heeft meestal de vorm van een toernooi, waarbij je vier tot zes keer op een dag een wedstrijd van zo'n 45 minuten speelt.
Het Kaatsmuseum is in 1972 geopend en is daarmee het oudste sportmuseum van Nederland. In het museum worden de geschiedenis en het cultuurhistorisch aspect van het kaatsen weergegeven. Je vindt er bijvoorbeeld documentatie over wedstrijden, verenigingen en kaatshelden, een zeldzame en originele prijzencollectie, allerlei kaatsattributen, en je krijgt uitleg van de regels, aan de hand van een video en een miniatuurkaatsveld. Kom je in groepsverband, dan kun je zelf een balletje slaan op het nabijgelegen kaatsveld onder leiding van een kaatstrainer.
Adres: Voorstraat 2, Franeker
Informatie: 0517-393910; voor groepsreserveringen buiten de openingstijden: 0517-397300 (bondsbureau) of 058-2663850 (secretaris)
Wanneer: 15 mei-1 oktober, dinsdag-zaterdag 13-17 uur; rondleiding voor groepen ook op afspraak op zondag en maandag en buiten het seizoen
Vanaf Skuzum met de auto: 26 kilometer, dus ongeveer 25 minuten

Fries Scheepvaart Museum en Sneker Oudheidkamer

Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20e eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19e en 20e eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek. Het museum is gevestigd in vier monumentale grachtenpanden met daarachter gelegen galerijen en gebouwen. De fraaie binnentuinen zijn 's zomers te bezichtigen. De ijszaal met daarin aandacht voor het maken van schaatsen en de Elfstedentocht is het gehele jaar door te bezichtigen evenals de skûtsjezaal, waarin een oorspronkelijk roefje is ingericht en de zilverzaal die één van de rijkste collecties Fries zilver herbergt. Kortom, 32 expositieruimtes boordevol scheepsmodellen, enkele echte schepen, schaatsen, zilver, schilderijen, gereedschappen en andere bijzonderheden. Om op actieve wijze kennis te maken met de vaste collectie is er voor jonge bezoekers van 5 tot 8 jaar een fototocht te lopen. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen op zoek gaan naar de smokkelwaar van kapitein Roodbaard. Schatzoeken kan ook! Kinderen gaan gewapend met een schatkistje vol denk- en doe opdrachten en een schatkaart op zoek naar wat er ooit in het schatkistje zat.
Adres: Kleinzand 14, Sneek
Internet www.friesscheepvaartmuseum.nl
Open: maandag-zaterdag: 10-17 uur, zondag: 12-17 uur; gesloten op 1e paasdag, 1e pinksterdag, 1e kerstdag, hemelvaartsdag en nieuwjaarsdag.
Vanaf Skuzum met de auto: 20 kilometer, dus ongeveer 15 minuten

Hannemahuis

Het Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen bevat schilderijen van Harlinger schilders, scheepsmodellen, zilver, tegels en aardewerk, bodemvondsten en tal van voorwerpen die betrekking hebben op de lokale geschiedenis. In het museum is een drietal stijlkamers ingericht en een kamer gewijd aan de in Harlingen geboren schrijver Simon Vestdijk.
Openingstijden [ruwweg]: april/juni en oktober/november maandag tot en met vrijdag in de middag en juli/september alle dagen behalve maandag van 10.00-17.00 uur.

Frysk Lânbou Museum

In Exmorra [fiets richting Bolsward via Allingawier] is het Frysk Lânbou Museum. Naast de permanente tentoonstelling worden er geregeld wisselexposities gehouden.
Adres: Dorpsstraat 72, 8759 LE Exmorra
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
www.frieslandbouwmuseum.nl

Kuntshuis Kort

Kunsthuis Kort aan de hoofdstraat van het pittoreske stadje Workum is een bezoek waard. Het is een voormalig schoolgebouw met een prachtige galerie met om de zes weken wisselende exposities, een grote stockruimte met veel werk van een aantal hedendaagse kunstenaars en een antiek- en curiosazaak. In de theetuin zijn 20 soorten thee, koffie, sappen en koek of gebak te bestellen. De theetuin is alleen tijdens de openingstijden van de galerie en curiosazaak open. Je kan er heerlijk zitten, ook aan het water. Af en toe zie je iemand schilderen in de buitenlucht.
Adres: Noard 200, 8711 AM Workum.