Ontspanning

Boerengolf

Boerengolf is de snelst groeiende buitensport van Nederland en België. Het is een variatie op het reguliere golf waarbij een baan met 10 holes in zo min mogelijk slagen moet worden afgelegd. De sport is uitgedacht in de Achterhoek bij Kaasboerderij Weenink, maar het aantal boerengolfbanen groeit gestaag. Er waren eind 2005 meer dan 85 boerengolfadressen. Boerengolfen is lekker lopen in de natuur en door weilanden met vrienden, familie of collega's. Een diploma is niet vereist. Iedereen kan het spelen ongeacht leeftijd of sportieve aanleg.

Boerengolfbaan Half - Hichtum
Op een kwartiertje van Skuzum ligt de baan van de familie Ella Bos.
Hichtumerweg 14, 8701 PG Bolsward (Friesland)
Telefoon 0515 – 572683
E: re-riverside@hetnet.nl
• Kosten voor alleen een rondje golf: € 6 per persoon
• Inclusief koffie, oranjekoek en Beerenburg: € 11 per persoon
• Picknickmand voor 5 à 6 personen: € 7

Boerengolf Slachtehiem
Klaas en Lenie Bakker
Bayumerleane 5, 8823 SH Lollum
tel. 0517-469108, 06-51836895
info@slachtehiem.nl, www.slachtehiem.nl

Wijstokerij en bierbrouwerij

Distilleerderij Plantinga/Sonnema

Bij Sonnema maken ze met trots en passie Sonnema Berenburg volgens dezelfde geheime receptuur als Fedde Sonnema in 1860. Al sinds 1860 wordt het oorspronkelijke Berenburg recept gebruikt en dit zal ook altijd blijven gebeuren!
Benieuwd naar de geschiedenis van Sonnema? In het Sonnema bezoekerscentrum duik je even terug in de tijd. In een uur tijd word je meegenomen door geschiedenis van Sonnema en wordt direct duidelijk waarom Sonnema zo’n bijzondere drank is. Uiteraard mag er geproefd worden!
Rondleidingen: juni t/m aug, di/wo/do 13.30 en 15 uur. Groepen na telefoon afspraak.
Adres: Stoombootkade 12, Bolsward, telefoon 0515 572949.

Us Heit

De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, dat maar liefst acht verschillende speciaalbieren brouwt. Voor het brouwen van Us Heit speciaalbieren wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dat proef je: Natuurzuiver bier met karakter.
Ook wordt hier een bijzondere single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder. Na het tweevoudige destillatieproces heeft deze single malt whisky op verschillende vaten, zoals wijn-, cognac- en sherryvaten, liggen rijpen. Zo heeft elke botteling zijn unieke smaak.
Benieuwd hoe ze dit brouwen en stoken? Kom dan eens langs voor een bezoek! Op de site vindt u nog veel meer interessante informatie over o.a. excursies, proeverijen en leuke arrangementen.
Proeflokaal Us Heit [reserveringen voor excursies] en Bierbrouwerij en distilleerderij [informatie over de brouwerij, stokerij en bestellingen]
De Friese Bierbrouwerij
Snekerstraat 43, 8701 XC Bolsward, telefoon 0515 577 449 of 06-22285668
email: friese@bierbrouwerij-usheit.nl

Rondvaarten per praam

Afvaarten op dinsdag en donderdag om 14.00 uur
Kosten: € 10 voor volwassenen, € 8 voor kinderen, t/m 3 jaar gratis
Honden mogen mee
Opstapplaats: Turfmarkt, Makkum.
De schipper bepaalt de route
Opgave: VVV Makkum [0515 231190] of Taxi Van der Bles [0515 232222]
Groepen:
• Kleine praam [max. 16 personen]  kosten € 105 voor twee uur varen
• Grote praam [max. 40 personen]  kosten € 125 voor twee uur varen
• Bij opstap in Bolsward en Workum geldt een toeslag van € 50.
Schipper:
René van der Bles [06 5578 4959]
email: preamke@makkum.nl

Oudhollandse spellen

De website www.joukesoudhollandsspelen.nl geeft tientallen spellen, waarvan de meeste niet eens zijn gekend. Door op de namen van de spellen te klikken krijgt men informatie over het spel. Bestellen/reserveren kan via de site of info@joukesoudhollandsespellen.nl
Alle spellen zijn slechts 5 euro per dag per spel, tenzij anders is vermeld. De huurprijs geldt 24 uur, daarna wordt er een extra dag berekend. Bij het afhalen van de spellen betaalt u de huurprijs en de borg. Betaling contant, pinnen is niet mogelijk. De huur is op basis van zelf halen en brengen. Bezorgen is in overleg mogelijk, maar kost € 25,- plus 50 cent per kilometer.
Martin Winselaar, Joukes Oud Hollandse Spellen
Hoogstraat 27, 8701 JR Bolsward [tien autominuten van Skuzum]
www.joukesoudhollandsespellen.nl

Mummies van Wieuwerd

In de kerk van Wiuwert bevinden zich vier mummies in de grafkelder. De kerk is daarom een toeristische trekpleister. Er komen jaarlijks pakweg 10.000 bezoekers.
De mummies herinneren ons aan de rijke historie van de Walta's en de Labadisten. De tentoonstelling "Wat bewoog de Labadisten" in de kerk geeft hierover informatie.
Over de mummies van Wieuwerd doen de meest vreemde verhalen de ronde. Zijn er aardstralen in het spel? Heeft het iets met de grond te maken? Of zijn de mummies het gevolg van een mysterieuze tochtstroom? En wie kenden allemaal het geheim? Een kelder vol geheimzinnige verhalen!
Van de farao's is tot in detail bekend hoe de lichamen gebalsemd en voorbereid werden op hun reis naar het dodenrijk. Van de mummies in Wieuwerd is het minder duidelijk welke processen een rol hebben gespeeld (en nog steeds spelen) bij het conserveren van de lichamen.
Diverse wetenschappelijke experimenten - o.a. met dode kippen die nog heel luguber kunnen fladderen - hebben geen duidelijkheid kunnen verschaffen. Eén ding is zeker, de lichamen zijn niet geprepareerd en op sommige plaatsen in de kerk worden de lichamen beter geconserveerd. De plaatselijke goudsmid wist hier indertijd duidelijk meer van en kocht de beste plaats in de kelder onder de kerk. Overigens komt natuurlijke mummificatie ook op andere plaatsen in Friesland voor.
Adres en routebeschrijving
De grafkelder met mummies ligt onder de Nederlands Hervormde kerk van het dorpje. Vanuit Idsegahuizum is het 30 km of een half uur rijden. Twee opties om te rijden:
1. naar Bolsward, dan de N 359 naar Leeuwarden, bij Wommels afslaan en dan richting Britsum. Of
2. bij Bolsward de snelweg A7 naar Sneek/Groningen, daar de N354 richting Leeuwarden. Bij het plaatsje Dearsum afslaan naar de N384.
Openingstijden
April t/m oktober: maandag t/m zaterdag van 10:00 - 11:30 en van 13:00 - 16:30 [in april en oktober alleen 's middags].
De rondleidingen worden verzorgd door: Alie van der Staal [058 2501778], Anu Avikainen-de Boer [058-2501509] en Henny Boon.

Boerenexpeditie op de boerderij in Workum

Boer Zoekt Vrouw meets Expeditie Robinson, dat is de Boerenexpeditie! Bij IJsboerderij Margje 24 in het Friese Workum kan men kennis maken met het boerenleven. De expeditie bestaat uit een spelparcours langs een tiental spellen op het platteland. Aan het eind is duidelijk wie de grootste boer is!  Er moet onder meer worden gerekend als een boer, zelf sleutelen aan een machine, fierljeppen beoefend en een stormbaan onveilig worden gemaakt. Er zit ook een educatief tintje aan deze activiteit, want bij de spellen wordt een schat aan informatie over de boerderij overgedragen: van alles over de fokkerij, boerenregels en veevoeding.
Na afloop kan op het terras worden genoten van een ambachtelijk ijsje of de Margje 24 sorbet. Er kunnen ook zelf pannenkoeken worden gebakken.

Pitch & Putt Golf Koudum

Pitch & Putt Golf Koudum heeft 18 holes, die ook voor de beginnende of geïnteresseerde golfer uitdagend en afwisselend is. De golfbaan verrast iedereen aangenaam. Het is een leuke sportieve afleiding. Of je nu geoefend of minder geoefend bent, het plezier dat je aan de Pitch & Putt golf beleeft staat buiten kijf.

Solex rijden

De familie Wunderink en medewerkers exploiteren een dynamisch klein, maar krachtig no nonsens-bedrijf. Eén van de hoofdactiviteiten is een toertocht in Zuid-West Friesland op een ouderwetse Solex. Zij bieden all inclusive-arrangementen aan, maar ook losse verhuur. Geniet van Gaasterland met zijn prachtige bosrijke natuur, glooiende landschap en pittoreske dorpjes die worden aangedaan tijdens het solex rijden.
Mensen met een beperking kunnen deelnemen met een gemotoriseerde tandem.
Solexverhuur Friesland streeft er naar iedereen een onbezorgd uitje te bieden voor een zeer gunstige prijs. Voor meer informatie: mailen via info@solexverhuurfriesland.nl of bel met Arnold onder nummer: 0653 272 138.

Toeren in een DAF 33

Behalve solex rijden, is er ook een mogelijkheid om in een ouderwetse DAF 33 te rijden. Het leuke Nederlandse autootje, mooi van lelijkheid, met de pientere pook uit de jaren 60 en 70. Het zorgt voor een vrolijke, gezellige, maar vooral ontspannen verkenning van de omgeving. Zowel in vooruit gezette routes als puzzeltocht of op eigen verkenning ervaart men onderweg hoe gastvrij het zuidwesten van Friesland is. Een DAF-tocht is al mogelijk vanaf € 90.
Voor meer informatie: bellen met Arnold onder nummer 0653 272 138.

Highland games in Friesland

Op de achtergrond klinkt een doedelzak, de haggis staat op tafel en er komen mannen in een rok aangelopen. Het is tijd voor highland games! In Schotland is het een meting van krachten tussen de sterkste mannen, maar er is een variant die beter past bij het laagliggende Friesland. Behendigheid en slimheid spelen daarin een rol.
Deze higland games zijn leuk voor alle soorten groepen. Wat gaat men zoal doen? Denk aan: hooivorkdarten, boogschieten, behendigheidsspellen, bigbagzaklopen, spijker slaan, boomstam werpen, verschillende groepsspellen, touwtrekken en hoefijzerwerpen.

Moordspeldient

Het ‘Moordspeldiner op locatie’ is gebaseerd op een uniek script. Met toepasselijke kostuums wordt een ideaal sfeertje gecreëerd rondom het moordmysterie, waarmee de deelnemers worden geconfronteerd.
Het ‘Moordspel op locatie’ is een perfecte manier om de dagelijkse routine op zijn kop te zetten.

Flyboarden

Dit spectaculaire programma is gevuld met gave watersportactiviteiten. Het programma begint in watersportdorpje Heeg, met koffie en uitleg over het spectaculaire flyboarden. Probeer op het board te blijven staan dat met een krachtige waterstraal uit het water omhoog wordt gestuwd. Je kan nu vliegen als een vogel en duiken als een dolfijn!
Na het flyboarden en een uitgebreide lunch is het mogelijk om op te stappen op een echt skûtsje. Deze historische zeilschepen zijn omgebouwd tot ware racemachines! Iedereen kan de handen uit de mouwen steken. Tussendoor kan er eventueel een stop op een eilandje worden gemaakt of een terrasje in een dorpje gepakt..

GPS Adventure Friesland

Lekker uitleven kan met de GPS Adventure Friesland in Heerenveen. Met uitdagende activiteiten, waaronder een step- en wandeltocht met GPS. Onderweg in het natuurgebied Oranjewoud moet er per team een aantal vragen worden beantwoord. Daarnaast kan het programma abseilen van een hoge uitkijktoren, krat stapelen, touwladder klimmen en andere bijzondere teambuilding activiteiten omvatten. De iets minder avontuurlijke types kunnen uitwijken naar het Belvedère Museum.

Fotografie workship

In Nederland kennen we veel steden met verschillende architectonische kenmerken, prachtige parken en mooie kunstwerken. Maar meestal rent men door de stad heen, zonder goed om zich heen te kijken en hiervan te genieten. Of worden foto's geschoten zonder dat de omgeving echt goed wordt opgenomen.
Tijdens de workshop See, Discover & Shoot worden onder leiding van een professionele gids en fotograaf de meest bijzondere, leuke en mooie plekjes van de stad ontdekt. Hij geeft je tips & tricks over het maken van goede foto’s. Het verschil is al snel op de camera, smartphone of ipad waar te nemen!

Elfspellentocht

Het Elfspellentocht-arrangement bestaat uit een compleet spelletjesprogramma met elf Oudhollandse spelen naar keuze. Het is ideaal voor grote groepen. Zij worden in teams opgedeeld en binden met elkaar de strijd aan. Met diverse Oudhollandse spelletjes, die zijn omgeturnd in spannende en ludieke teamopdrachten.

Creëer een eigen kunstkoe

Energiek en creatief uitleven door verf te smijten of kunststof dieren te beschilderen ..... het kan tijdens de workshop Beestachtig Schilderen. Uniek is dat een dier naar keuze kan worden beschilderd, dus niet alleen een koe of paard. De indeling van de workshop staat garant voor tevreden gezichten bij iedereen.
Ook mensen, die geen ervaring met schilderen hebben, kunnen thuis pronken met een prachtig resultaat. De beschilderde dieren worden eigendom van de deelnemers. De organisatie zorgt ervoor dat de objecten netjes afgelakt thuisbezorgd worden. Dat is dan een tastbare herinnering aan een leuke maar bovenal creatieve dag. Het zit allemaal bij de prijs inbegrepen.

Teambuilding met roofvogels en uilen

Tijdens het arrangement Teambuilding met roofvogels en ook uilen, leert men onder begeleiding van een professionele valkenier de fijnste kneepjes van het vak om de vogels in bedwang te houden en te laten doen waarvoor ze worden uitgestuurd.
Een spannende en leerzame activiteit in de buitenlucht, waarbij samenwerking tussen mens en roofvogel van cruciaal belang is. Men leert hoe duidelijk leiding te geven, geduld te hebben en op een speciale manier te communiceren. Na verschillende opdrachten te hebben uitgevoerd, worden de deelnemers getrakteerd op een spectaculaire roofvogelshow met vrije vluchten.

Workshop boogschieten

Boogschieten is iets wat iedereen kan en wat iedereen een keer gedaan moet hebben. Aan het einde van de workshop is niemand Robin Hood of kan een appel van iemands hoofd schieten, maar de schietschijf raken moet al lukken. Het begint met een uitgebreide instructie over de juiste houding, hoe je de boog moet worden vasthouden, hoe deze werkt en hoe je moet richten. Na een paar rondjes proefschieten is iedereen klaar voor het echte werk en wordt duidelijk wie de beste schutter is. Het is ook mogelijk om nog een aantal spellen met boogschieten te doen.

Familiedag op de boerderij in Warten

Een dagje op de boerderij doet iets met je. Het tempo ligt er anders en dagelijkse beslommeringen verdwijnen naar de achtergrond. De boerderij in Warten is een perfecte plek voor een familiedag. Het uitgebreide arrangement is zowel voor kinderen als volwassenen geschikt, ook al omdat de locatie zo in elkaar zit dat de kinderen altijd in de gaten kunnen worden gehouden.
De dag ziet er als volgt uit: inloop met koffie en oranjekoek, boerenklompgolf, uitgebreide lunch, handboogschieten, borreluurtje met kaas, worstjes en nootjes en een barbecue.